Y Kromozomu Ve Mikrodelesyon Ve Kısırlık

Y Kromozomu Ve Mikrodelesyon Ve Kısırlık

Y kromozomu ve mikrodelesyonu:  Kısırlık, herhangi bir korunma yöntemi kullanmadan düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl içerisinde gebelik sağlanamaması durumuna verilen isimdir. Bilimsel olarak Infertilite olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde evli çiftlerin yüzde 20’lik oranı kısırlık sorunu ile karşılaşmakta ve bu sorunların yüzde 50’lik kadar kısmı da erkeklerden kaynaklanmaktadır. Erkeklerin kısırlık problemlerine neden olan önemli sorunlardan birisi de Y Kromozomu Mikrodelesyonudur. Bildiğiniz üzere Y kromozomu insanlarda erkek olmayı belirleyen, fetüsün erkek olarak gelişmesini sağlayan bir kromozomonu. Bu kromozom erkek olmanın özelliklerini taşıyan genlerdir. Sperm üretimi de bu genler üzerinden yapılmaktadır.

Erkek kısırlığı olarak tanımlanan sperm sayılarındaki ciddi orandaki azalmalar, azospermik ya da oligospermiktir. Bunların ikisi de Y Kromozomu Mikrodelesyonundan kaynaklanabilmektedir.  Y kromozomunun eksiklikleri bu tür sorunlara yol açabilmektedir. Y kromozomunun üzerinde bulunan ve üremeyi sağlayan genler, AZF bölgesi üzerinde yerleşik bir biçimdedir. Bu genlerin eksiklikleri yer aldıkları bölgelere göre farklı sonuçlar doğurur. AZF a ve AZF b bölgelerindeki gen eksiklikleri) sonucunda azoospermi  yaşanabilir. AZF c bölgesindeki eksilikte ise daha yüksek ihtimalle sperm bulunabilmektedir. Tabi bu iki durum için de tedavi gerçekleştirilmesi şarttır.

Kısırlık Ve Y Kromozomu

Kısırlık şüphesi bulunan erkeklere şu testler ve muayeneler uygulanmaktadır:

Ürolojik Muayene: Ürolojik muayene ilk etapta yapılan muayenedir. Bu muayenede testislerin yapısı elle kontrol edilmektedir.

Hormonların Analiz Edilmesi: Total testosteron ve FSH ve  geniş hormonal  analizleri bu aşamada gerçekleştirilir.

Kromozom analizi  ve Y kromozomu mikrodelesyonu: Azospermi  tanısı koyulan tüm erkeklerden genetik testler de istenmektedir. Bu genetik testler arasında bulunan Y kromozomu testi oldukça önemlidir. Azospermi tanısı koyulan baba adaylarında Y kromozomu üzerinde  sperm  üretimini kontrol eden genlerde  eksiklik olması yani  delesyon sıkıntısı yaşanıyor olabilir.

Testis Ultrasonografisi: Testislerin yapısı ve sperm kanalları bu yöntemle incelenmektedir.

Daha sonra tüm bu muayene ve test sonuçlarına göre doktor bu rahatsızlığı çeken kişiye bilgi verecek ve tedavinin nasıl uygulanacağını da konuşacaktır. Bu tip rahatsızlıkların düzgün bir tedavi ile iyileştirilmesi mümkündür.

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

azospermi
Azospermi

Kısırlık şikayeti ile kliniğimize gelen  bir hastanın sperm tahlilinde hiç sperm hücr…

varikosel-ve-ileri-sperm-fonksiyon-testleri-ve-androloji-laboratuvarinin-gelecegi
Varikosel Ve İleri Sperm Fonksiyon Testleri Ve Androloji Laboratuvarının Geleceği

Varikosel, pek çok tartışmaya neden olan yaygın bir tıbbi durumdur. Kısırlığı olan er…

teratozoospermi-ile-hamile-kalabilir-miyim
Teratozoospermi İle Hamile Kalabilir miyim?

Teratozoospermi – seminal sıvıda çok sayıda anormal hücre varlığı. Anormal üniteler, …

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...