Erkeklerde testesteron düzeylerinin artmasında temel noktalardan biri besindir. Bir erkeğin yediği gıdalar, seks hormonlarının seviyesini belirler. Androjenlerin sentezini artıran maddelerin, vitaminlerin ve minerallerin varlığı nedeniyle testesteronu artıran ürünlerin özellikleri vardır.
Eğer doğal testesteron üretimini artırmaya karar verirseniz, modern insan sağlığında en önemli faktör olan beslenmeyle başlamalısınız.
Deniz Ürünleri
(hamsi, levrek, yengeç, alabalık, ringa balığı, uskumru, somon, sardalya, istiridye, karides, ton balığı)
Deniz ürünleri, testesteron sentezi için çok önemli olan omega-3 ve omega-6 doymamış yağ asitlerini, A vitamini, E vitamini ve selenyum açısından zengindir ve ayrıca az miktarda çinko içerir – testesteronun başarılı sentezi için gerekli ana eser elementtir. Buna ek olarak, balıklar mükemmel bir protein kaynağıdır ve bu bakımdan ete tercih edilir.
Deniz ürünleri arasında istiridyeler, erkek sağlığı açısından değerli bir gıda maddesidir. Yüksek çinko içeriği ile dikkat çeker: 100 g üründe 16 mg bulunur. 100 gr istiridye, günlük çinko ihtiyacını karşılar. Ancak bu menü, her bölge için geçerli olmayabilir.
Daha uygun deniz mahsullerinden, yukarıda belirtilen deniz balığı türlerine dikkat etmelisiniz, çünkü bunlar, özellikle kanı seyrelterek kardiyovasküler sistemin hastalıkları üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olan çok sayıda omega-3 çoklu doymamış yağ asidi içerir. Testesteronun etkin dağılımı için kan incelmesi de önemlidir: androjenlerin biyolojik etkilerini gösterebilmesi için, üretim bölgesinden hedef organlara iletilmesi gerekmektedir.
Nasıl kullanılır?
Nazik ısıl işlemle (buharda pişirilmiş veya hafif pişirilmiş) deniz ürünlerini tüketmek daha iyidir. Örneğin, sebzelerle haşlanmış balık, besin açısından tam bir diyettir. Tuzlu (tuz – testesteronun düşmanlarından biri), füme, kurutulmuş, kızartılmış veya konserve ürünlerden kaçınmak gerekir – bu hazırlama yöntemlerinin çoğu sadece vücuda zarar verir.
Ne kadar kullanmalı?
Deniz ürünlerini haftada en az 3 kez tüketin. Genel olarak, Akdeniz diyeti en dengeli ve faydalı insan diyetlerinden biri olarak kabul edilir, bu nedenle aşırı uçların ötesine gitmek zordur. Endişe veren tek şey deniz ürünlerinin kalitesidir: çevre kirliliği, kirli sularda yaşayan aşırı balık tüketiminin vücudu zehirleyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bağlamda, doğal ortamlarında yakalanan balıkların, balık çiftliklerinde yetiştirilenlerden daha iyi seçilmesi tercih edilir, ancak bu bile ürünün %100 kalitesini garanti edemez.
Erkekler, taze donmuş ton balığı tüketimini haftada 1 kez sınırlamalıdır. Bu, vücuttaki civa birikmesinden kaynaklanmaktadır.
Meyveler, Sebzeler
(turpgiller (pancar), pancar, yeşil üzüm, şalgam, kayısı, kavun, havuç, kuru üzüm (koyu ve açık), limon, mango, nektarin, portakal, papaya, şeftali, armut, ananas, kabak, tatlı patates, sarı biber, kabak, siyah frenk üzümü, yaban mersini, nar, erik, kuru erik)
Meyveler ve sebzeler, birçok zararlı maddenin etkisini etkisiz hale getirir ve yediğimiz diğer yiyeceklerin panzehiri olarak hizmet eder. Et ve işlenmiş gıdalarla birlikte tükettiğimiz toksinlerin etkilerini nötralize etmede yardımcı olan çeşitli vitaminler, demir, su, lif ve antioksidanlar içerir.
Sebze ve meyvelerde bulunan lif, kandaki şeker ve kolesterol miktarını azaltır ve böylece insülin düzeyini düşürür; bu da testesteronun etkinliğini artırır. Selüloz ayrıca tahıllarda da bulunur: buğday, yulaf, yulaf ezmesi ve işlenmiş ürünleri.
Taze meyve ve sebzeler, konserve, dondurulmuş veya kurutulmuş olanlardan daha sağlıklıdır. Parlak renkli meyveler ve sebzeler seçin: ne kadar parlak olursa, içerdikleri besin değerleri o kadar yüksek olur.
Yeşil seçin. Yeşil sebzeler ve meyveler, büyümeden sorumlu olan lutein içerir. Bu, bir antioksidan görevi görür ve birçok kimyasal reaksiyon için katalizör işlevi görür. Kullanım için önerilenler: roka (yeşil salata), pancar, Çin lahana, Brüksel lahanası, brokoli, beyaz lahana, karnabahar, yeşil üzüm, hardal, maydanoz, soğan, ıspanak, şalgam ve su teresi.
Diyetinize ham sebze (beyaz lahana, Pekin, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli) eklediğinizden emin olun – bunlar indeks-3-karbinol maddesi içerir.
Taze kereviz normal testesteron üretim döngüsüne katkıda bulunur. Bu bitki aynı zamanda libidoyu artıran bir hormon olan androsterona da yardımcı olur.
Turuncu veya sarı seçin. Turuncu ve sarı meyveler ve sebzeler ayrıca karotenoidler, karotenler ve biyoflavonoidler içerir. Bu maddelerin kalp krizi ve kanserin önlenmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin normal aktivitesine katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Kullanım için önerilenler: kayısı, kavun, havuç, kuru üzüm, limon, mango, nektarin, portakal, papaya, şeftali, armut, ananas, balkabağı, tatlı patates, sarı biber ve kabak.
Greyfurt yemeyin. Greyfurt, karaciğerin östrojeni parçalama yeteneğini azaltan kimyasallar içerir.
Kırmızıyı seçin. Kırmızı sebze ve meyveler likopenler ve antosiyaninler olarak bilinen karotenoidler içerir. Genital ve idrar sisteminin iyi çalışmasına katkıda bulunurlar ve çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlarlar. Kullanım için önerilenler: kiraz, kızılcık, ahududu, kırmızı üzüm, çilek, domates ve karpuz.
Kırmızı üzümler ve tohumları, testesteronun östrojene dönüşümünden sorumlu aromataz enziminin aktivitesini azaltmaya yardımcı olan flavonoidler ve bitkisel maddeler içerir. Bu durum kısmen kırmızı şarap ve üzümlerin kullanımından kaynaklanmaktadır (resveratrol).
Mavi veya mor seçin. Mavi ve mor meyveler ve sebzeler, antosiyanidinler ve proantosiyanidinler gibi büyük miktarlarda madde içerir. Yaşlanma sürecini yavaşlatırlar. Kullanım için önerilenler: siyah frenk üzümü, yaban mersini, nar, erik, kuru erik ve kuru üzüm.
Nasıl kullanılır?
Doğal formda, pişirmeden veya minimum ısıl işlemle (buharda pişirilerek) kullanın. Meyvelere gelince, karpuzu tek kullanımlık ek olarak, örneğin, tahıl olarak ekleyebilirsiniz. Öte yandan, reçel meyveleri faydalı değildir çünkü çok fazla şeker içerir – başka bir testesteron düşmanı.
Zaman zaman, tükettiğiniz sebzelerin ve meyvelerin rengini değiştirin – çeşitlilik ve deney için.
Ne kadar kullanmalı?
Meyve ve sebzeleri günde en az 3 kez ve tercihen 3 veya hatta 6 kez yiyin. Ancak resmi kaynaklar, günde 2 ila 4 servis meyve ve günde 3 ila 5 servis sebze öneriyor. Diyetinizin günlük %50'sinin ham (canlı) gıdalardan oluşmasına özen gösterin.
Yeşillik
(hardal, maydanoz, ıspanak, soğan, kişniş, roka, su teresi)
Testesteron artırmak için yararlı yeşillikler hangileridir? İlk olarak, testesteron üretimini destekleyen bitkisel formların içerdiği hormonlar (örneğin, ıspanak büyük miktarlarda androsteron salınmasına neden olur). İkincisi, organik vitamin ve minerallerin içeriği (maydanoz organik çinko içerir). Üçüncüsü, yeşiller, belirgin antibakteriyel ve yara iyileştirici etkileri olan birçok klorofil içerir.
Nasıl kullanılır?
Yeşiller kesinlikle taze olmalı, yani pişirilmemelidir. Çorbada yeşillikler, tamamen pişirildikten sonra, yani yeşillikleri yemek pişirmeye maruz bırakmadan atmak gerekir.
Ne kadar kullanmalı?
Günlük rasyonun bir grup yeşillik içermesi arzu edilir. Eğer et tüketiyorsanız, yeşillikler (yan yemekler olmadan) taze olarak sunulmalıdır. Yeşiller, etin sindirimini iyileştirir ve bazı zararlı etkileri nötralize eder.
Selüloz ve Tahıllar
(arpa, karabuğday, darı)
Tahıl ekinlerinin bir parçası olan büyük miktarda selüloz, seks hormonlarının sentezi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve tüm pozitif fenomen zincirini tetikler. Böylece, bağırsağa giren lif, küçük pelvisin organlarında mikro dolaşımı geliştiren peristaltizme (hareket) neden olur ve aynı zamanda östrojenin tekrar geri emilmesine engel olur. Rektumun sık sık boşalması erkekler için çok önemlidir, çünkü bağırsaktaki çürüme ve fermantasyon süreçleri, balteri üremesine neden olur; küçük pelvisin yakın organlarına iletilen ısının salınmasıyla birlikte gelir. Skrotumun artan sıcaklığı, seks hormonları ve spermlerin normal üretimi için kabul edilemez.
Tam tahıllardan “kaba” yani kabuklu tahıl kullanılması gereklidir – bunlar maksimum miktarda lif içerir. Üretim sürecindeki anlık dolgular, birçok yararlı unsuru kaybeder.
Nasıl kullanılır?
Yüksek ateşte uzun yulaf lapası pişirmeyin. Hafif bir sıcaklık modunda (60 °C’ye kadar) pişirmek, gerekli süreyi kısaltmak için daha iyidir.
Ne kadar kullanmalı?
Yulaf lapası her gün tüketilebilir.
Baharatlar
(sarımsak, soğan, kakule, biber, köri, zerdeçal)
Baharatlar, östrojen etkisini ksenonöstrojen olarak bilinen çevreden nötralize eder. Bazı baharatlar, östrojeni işleyen enzimlerin etkisini arttırarak, östrojenin vücuttan daha verimli bir şekilde atılmasını sağlar.
Diğer yandan, tuz alımı erkekler için ciddi şekilde kısıtlanmalıdır. Baharatların erkek üreme sistemi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu, ulusal mutfakta (Hindistan, Müslüman ülkeler) birçok baharat ve baharatın kullanıldığı ülkelerde yüksek doğum oranlarının ve erkeklerde sperm kalitesinin çok daha iyi olduğunun gözlemlenmesiyle kanıtlanmıştır.
Tablo 1 – Erkeklerde testesteronu artıran ürünler.
Ürün tipi | Ürünler | Özel talimatlar | Faydaları |
---|---|---|---|
Deniz ürünleri | Hamsi, levrek, yengeç, alabalık, halibut, ringa balığı, uskumru, pollock, somon, sardalya, istiridye, karides, ton balığı | Deniz balıklarının en yararlı yağlı çeşitleri | Omega-3 asitleri, selenyum, çinko ve iyot içerir |
Meyveler, sebzeler | Közlenmiş sebzeler (lahana), pancar, yeşil üzüm, şalgam, kayısı, kavun, havuç, kuru üzüm (koyu ve açık), limon, mango, nektarin, portakal, papaya, şeftali, armut, ananas, balkabağı, tatlı patates, sarı biber, kabak, siyah frenk üzümü, yaban mersini, nar, erik, kuru erik | Ham yemekten en büyük fayda sağlanır | Birçok vitamin, mineral ve lif içerir. Farklı lahana türleri anti-östrojenik etkiye sahiptir. |
Yeşillik | Hardal, maydanoz, ıspanak, soğan, kişniş, roka, su teresi | Ham tüketin. Çorbalarda, pişirmeyin ve pişirmenin sonunda ekleyin. | Androjenlerin sentezini artıran vitaminler, mineraller ve maddeler içerirler. |
Selüloz ve Tahıllar | Arpa, karabuğday, darı | Tam tahıllı hububatlar seçilmelidir (yani, anlık olmayan hububatlar) | Çok miktarda lif, pelvik organlarda kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. |
Baharatlar | Sarımsak, soğan, kakule, biber, köri, zerdeçal | Tuz diyetten hariç tutulur veya öğütülmüş biberle değiştirilir. | Bir erkeğin vücudundan estrojenin daha iyi çıkarılmasına katkıda bulunur. |
Bütün bunlara rağmen testosteron artırıcı performans üzerine bir supplement, destek ürünü istiyorsanız linke tıklayın Erkekler için tasarlanmış takviye edici gıdalar