"Statinler: Kolesterol Düşmanı mı, Yoksa Gizli Fertilite Bozucu mu?"

Statinler, kolesterol düşürücü ilaçlar olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ancak, bu "hayat kurtarıcı" ilaçların bazı olası yan etkileri mevcuttur. Özellikle, erkeklerde üreme fonksiyon bozuklukları gözlemlenmiştir. Peki, bu ne anlama geliyor? Bu makale, statinlerin erkek üreme parametrelerini nasıl etkileyebileceğini ve bu etkilere neden olabilecek mekanizmaları açıklamaktadır.

Statinler, kolesterol düşürücü ilaçlar olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ancak, bu "hayat kurtarıcı" ilaçların bazı olası yan etkileri mevcuttur. Özellikle, erkeklerde üreme fonksiyon bozuklukları gözlemlenmiştir. Peki, bu ne anlama geliyor? Bu makale, statinlerin erkek üreme parametrelerini nasıl etkileyebileceğini ve bu etkilere neden olabilecek mekanizmaları açıklamaktadır.

Bir çalışma, yetişkin erkek Wistar sıçanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Otuz adet sıçan, 30 günlük bir süre boyunca rosuvastatin (50 mg/kg), simvastatin (50 mg/kg) veya kontrol grubu olarak %0.5 karboksi metil selüloz ile tedavi edilen üç gruba ayrılmıştır.

Rosuvastatin ile tedavi edilen hayvanlarda, hem kontrol hem de simvastatin gruplarına kıyasla sperm konsantrasyonunda kayda değer bir düşüş gözlemlenmiştir (p <0,005). Simvastatin ve kontrol grubu arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Rosuvastatin ve simvastatin ile tedavi edilen hayvanlarda, luteinize edici hormon reseptörü, folikül uyarıcı hormon reseptörü ve geçici reseptör potansiyeli vanilloid 1'in testiküler protein üretiminde kontrol grubuna kıyasla önemli bir azalma gözlenmiştir.

Bu durum, biyo-dönüştürülmemiş statinin, daha sonra gonadal hormon reseptörlerinin regülasyonunu değiştirebilen, ağrı-inflamatuar biyobelirteçleri düzensizleştirebilen ve sonuç olarak sperm konsantrasyonunu olumsuz etkileyebilen testis mikroortamına taşınabileceğini göstermektedir.

Gruplar Sperm Konsantrasyonu
Kontrol Normal
Rosuvastatin Düşük (p<0.005)
Simvastatin Normal

Bir araştırma, "Statinler ve erkek infertilitesi: bir sistemik derleme ve meta-analiz" (Alwhaibi et al., 2020) başlıklı bir çalışmada, statin kullanımının erkek infertilitesi ile ilişkili olduğunu belirtmiştir. Bu çalışma, dünya genelindeki bir dizi makaleyi inceleyerek, statinlerin sperm sayısı, hareketlilik ve morfoloji üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur.

Bir diğer çalışma olan "Statinlerin erkek üreme sağlığı üzerindeki etkileri: bir sistemik literatür incelemesi" (Schooling et al., 2021) ise, statin kullanımının erkeklerde düşük testosteron seviyeleri ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu durum, spermatogenezi (sperm üretimini) etkileyebilir ve dolayısıyla erkek fertilitesini azaltabilir.

Bu sonuçlar, statinlerin etkilerinin tam olarak anlaşılması ve potansiyel yan etkileri üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Her ne kadar bu ilaçlar, yüksek kolesterol seviyelerini kontrol etmek için hayati bir rol oynasa da, uzun vadede erkek fertilitesini etkileyebileceği riskini göz önünde bulundurmalıyız.

Erkeklerin statin kullanırken potansiyel yan etkileri anlaması ve doktorlarıyla bu konuda açık bir şekilde konuşması önemlidir. Sonuç olarak, sağlık, bilgilendirilmiş kararlarla yönetilmelidir.

Kaynakça:

  • Alwhaibi, M., et al. (2020). Statins and male infertility: a systematic review and meta-analysis. Andrologia, 52(2), e13459.
  • Schooling, C. M., et al. (2021). Effects of statins on men's reproductive health: A systematic literature review. The Aging Male, 1-10.

Anahtar Kelimeler: Statinler; Fertilite; Erkek Üreme Sağlığı; Rosuvastatin; Simvastatin

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Online Danışma ve İçerikler

Online danışma   Cinsel terapi , Sertleşme bozukluğu değerlendirilmesi , Fitoterapi,P…

Varikosel ve Erken Boşalma: İlişki ve Tedavi Yaklaşımları

Varikosel ve Erken Boşalma: İlişki ve Tedavi Yaklaşımları Varikosel, erkeklerde te…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...