Çoğu skrotal kist zararsızdır ve genellikle tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, insanların skrotumlarında veya testislerinde herhangi bir yumru tespit edebilmeleri önemlidir.
Skrotal yumrunun bazı olası nedenleri daha ciddi olabilir ve işlem gerektirebilir. Bu nedenle, skrotal yumrunun nedenini evde belirlemek pek mümkün değildir.
Bu yazıda, skrotumda oluşabilecek kistlere, bunların nasıl tanınacağına ve olası tedavi seçeneklerine bakıyoruz.
Scrotal Kist Nedir ?
Bir skrotal kist, tipik olarak, skrotum üzerinde veya içinde anormal bir sıvı kesesi anlamına gelir. Dış genital dediğimiz bölge yani erkek cinsel organlarının testisleri saran deri parçasına denir ve penisin altına sarkan bir deri torbasıdır. Testisleri korur ve sperme üretimi esnasında doğru sıcaklıkta tutar.
Testislere ek olarak, skrotum da epididimi içerir. Epididim sperm depolayan birine bağlı uzun bir tüptür.
Skrotumdaki sıvı dolu kistler nispeten yaygındır ve tipik olarak daha yaşlı erkeklerde daha sık görülür.
Çoğu skrotal kist tedavi edilebilir ve ciddi olmasa da, skrotumda bir yumrunun tek nedeni değildir. Bu nedenle, insanlar skrotum çevresinde herhangi bir topaklanma veya olağandışı durumlar varsa doktorlarını görmelidir.
Bir kişinin skrotal kisti varsa, muhtemelen epididimal veya sebase bir kist olacaktır.
Epididim kisti
Bazen epididim kisti bazende Spermotosel veya spermatik kist olarak tanımlanabilir . Bununla birlikte, spermatoseller sıvıya ek olarak sperm hücreleri de içerdiğinden, bu terimler biraz farklılık gösterir.
Epididimal kist, epididimde muhtemelen bir tıkanıklık nedeniyle sıvı boşaltılamadığında gelişen sıvı dolu bir şişliktir . Skrotum içinde meydana gelen en yaygın durumlardan biridir, boyutları değişebilir ve genellikle ağrılı değildir.
Sebase kist
Bir yağ kisti skrotum dahil vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Bazı insanlar bunlara epidermoid kistler diyebilir . Biraz farklıdırlar, ancak her ikisi de skrotumda meydana gelebilir. Sebasöz kistler berrak, yağlı bir sıvı içerirken
Sebasöz kistler, bir yağ bezinin tıkanması veya hasar görmesi nedeniyle gelişir. Benzer şekilde, epidermoid kistler, bir saç folikülündeki iltihaplanma sonrası ortaya çıkabilir.
Skrotal yumruların diğer nedenleri
Kistlere ek olarak, skrotumda bir yumru için bir dizi başka olası neden vardır. Bunlar şunları içerebilir:
- sivilceler
- hidrosel
- epididimit
- varikosel
- kasık fıtığı
- testis torsiyonu
- Testis kanseri
- fornier gangreni
Skrotal kisti olan kişilerde genellikle belirgin bie şikayet görülmez. Bununla birlikte, aşşagıdaki şikayetler görülebilir
- skrotum veya testislerde ağırlık hissi
- donuk bir ağrı, ağrı veya rahatsızlık, ancak keskin olmayan ağrı
- skrotum çevresinde şişme
- skrotumun üzerinde veya içinde boyut olarak değişebilen bir yumru
Bir kistin enfekte olması da mümkündür, bu da daha fazla ağrıya neden olabilir. Bazı kistler de patlayabilir ve irin boşalabilir.
İnsanlar testislerde şiddetli ve ani ağrı yaşarsa, acil tıbbi tedavi gerektirebilecek daha ciddi bir şeyin işareti olabilir.
Doktor, fizik muayenenin ardından daha doğru bir teşhis sağlayabilir. Kist olup olmadığını doğrulamak için nispeten hızlı, noninvaziv ve ucuz olan ultrason gibi testleri de kullanabilirler.
Skrotal kist küçükse ve herhangi bir ağrıya neden değilse veya herhangi bir aktiviteye müdahale etmiyorsa, doktor herhangi bir tedavi yerine takip seçeneğini değerlendirebilir . Kist can sıkıcı boyutu veya ağrıya neden oluyorsa operasyon önerilir.
İlaç tedavisi
Skrotal kistleri iyileştirmek veya önlemek için özel bir ilaç bulunmamakla birlikte, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) gibi ağrı kesici ilaçlar almak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Minimal invaziv tedaviler
Bir iğne ile boşaltma veya skleroterapi önerebilir . Bu prosedürler, kistin delinmesini ve içeriğin boşaltılmasını veya kistin iyileşmesine neden olan bir ajan ile enjekte edilmesini içerir.
Bu seçenekler işe yarasa da, bunları sık kullanılmamaktadır. Bunun nedeni, epididimde potansiyel hasar riski olması ve kistlerin tedaviden sonra tekrar büyüyebilmesidir.
Ameliyat
Epididim Kist, sorunlara neden oluyorsa, bir üroloji doktoru muhtemelen cerrahi olarak çıkarılmasını önerecektir. Bu genellikle doktorun skrotumda küçük bir kesiden kisti çıkarmasını içerecektir . Genellikle bu ayakta tedavi prosedürünü lokal veya genel anestezi kullanarak gerçekleştir
Ne yazık ki, skrotumda kist oluşumunu engellemenin bir yolu yoktur. Bununla birlikte, insanlar testislerinde herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek ve olağandışı herhangi bir şeyi erken yakalamak için düzenli olarak kendi kendine testis muayenesi yapabilirler . İnsanlar testislerine aşina olduklarında, bir kisti veya daha ciddi bir şeyi tanımlayabilir ve uygun tedaviyi alabilir.
Kişiler aylık olarak testis muayenesi yapmalıdır. Kendi kendine testis muayenesi yapmak için kişi şunları yapmalıdır :
- Muayeneyi banyo veya duştan sonra, skrotum sıcakken yapın
- aynanın önünde dur
- ciltte herhangi bir şişlik olup olmadığını kontrol edin
- her bir testisi başparmak ve parmaklar arasında yuvarlayarak inceleyin
- Testislerin arkasındaki epididimi bulun ve herhangi bir topak olup olmadığını kontrol edin
olağandışı bir şey fark ederlerse, kontrol için doktorlarını görmelidirler.
Skrotal kist, skrotumun üzerinde veya içinde sıvı dolu bir yumrudur. Nispeten yaygındırlar, genellikle zararsızdırlar ve genellikle herhangi bir tedavi gerektirmezler. Bununla birlikte, bazı durumlarda, bir doktorun kisti cerrahi olarak çıkarması gerekebilir.
İnsanlar kendi kendine testis muayenesi sırasında skrotal kistleri kontrol edebilirler. İnsanlar olağandışı bir şey fark ederse veya kendi kendine kontrol yaparken ağrı hissederse, bir doktora görünmelidir.