Erkeklerde Dihidrotestesteron – Fonksiyon, Norm Ve Patoloji

Androjenlerin temsilcilerinden biri aktif hormon dihidrotestosteron (DHT). Bu madde, enzim sistemlerinin etkisi altında periferal dokularda serbest testosteron ve androstenediondan oluşur. DHT, tüm doğal erkek seks hormonlarının en güçlüsüdür. 

Erkeklerde, bu androjen:

  • prostat bezinin ve cinsel organların gelişimine katkıda bulunur;
  • ikincil cinsel özellikleri belirler;
  • ergenlik döneminde fiziksel gelişmeyi etkiler;
  • libidoyu düzenler;
  • gücü destekler;
  • Kellik nedenidir.

Şek. 1 – Erkeklerde artan dihidrotestosteron seviyeleri erken dönem kelliklerinin nedenlerinden biridir.

Norm Seviyesi Dihidrotestosteron

Laboratuvarlarda, DHT konsantrasyonu aşağıdaki birimlerde ifade edilir: pg/ml; ng/100 ml; nmol/l. Hormonun normal seviyesi, farklı yaşam dönemlerinde çok farklıdır. DHT seviyesinin maksimum değeri 15-16 yıl sonra ulaşır.

Tablo 1 – Erkeklerde dihidrotestosteronun normal değerleri.

Yaş Normun minimum değeri, pg/ml Normun maksimum değeri, pg/ml
Hayatın 1 haftası 120 850
2-7 haftalık hayat 24
8-10 haftalık hayat 120 850
10 yıla kadar çocuklar 24
10-11 yaşında 30
11-12 yaşında 30 170
12-13 yaşında 80 330
13-15 yaşında 220 650
15 yaş üstü 250 990

Hormon düzeyi androjenlerin ve diğer bazı ilaçların alımından etkilenir. Sonuçları daha doğru yapmak için, analizleri sabahları ve aç karnına almanız önerilir. Son yemekten 8 ila 14 saat geçmelidir. Çalışmadan önceki gün, alkolden vazgeçmeli ve aşırı yemekten kaçınmalısınız (testosteron testi nasıl yapılır hakkında daha fazla).

Patolojik Durumlar

DHT konsantrasyonundaki bir değişiklik, üreme sistemi ve diğer bozuklukların ciddi bir göstergesi olabilir. Bir endokrinolog, androlog ve ürolog tarafından incelenmelidir.

DHT’nin Artan Seviyeleri

Bu aktif androjenin aşırı konsantrasyonunun nedeni, erkeklerde seks hormonlarının aşırı salgılanması olabilir. Steroidler ve enzim sistemlerinin konjenital anomalileri olan ilaçların kullanımı da DHT düzeylerinin artmasına neden olur.

Aşırı DHT olan hastalarda görülür:

  • testiküler feminizasyon (Morris sendromu);
  • adrenal bezlerin veya testislerin malign neoplazmaları;
  • adrenal veya testiküler adenomlar;
  • idiopatik hirsutizm (deride 5-alfa redüktazın ekspresyonunun artması);
  • hipergonadizm.

Çocukluktaki artmış hormon konsantrasyonlarının bir sonucu, isoseksüel tipte erken cinsel gelişimdir. Bu gibi durumlarda erkeklerde büyüme hızlanması, kas dokusunun yüzdesinde artış, yüzdeki ve vücuttaki saçın görünümü ve sesin değişimi olur. Aynı zamanda, testis ve prostat hacminde, penisin uzunluğunda ve skrotumun cildinin pigmentasyonunda bir artış görülür. Gerçek tam cinsel gelişime spermatogenez aktivasyonu eşlik eder.

Yetişkin erkeklerde, aşırı DHT konsantrasyonu neden olur:

  • alopesi;
  • hirsutizm;
  • iyi huylu prostat hiperplazisi;
  • prostat kanseri.

Şek. 2 – Dihidrotestosteron, yüz ve vücuttaki saçlar gibi ikincil cinsel özelliklerin ortaya çıkmasından sorumludur.

Bu aktif androjenin yüksek seviyesinin, sosyal uyumsuzluğun nedenlerinden biri olabileceğine inanılmaktadır. Yüksek oranda DHT’si olan erkekler genellikle saldırganlık gösterir, dürtüsel davranış sergiler, suç işleyebilir.

Morris sendromlu hastalarda yüksek bir androjen seviyesi tespit edilirse, bu özellikler gözlenmez. Bu genetik defekti olan hastalarda testosteron ve türevlerine karşı doğuştan doku duyarsızlığı vardır. Sendromun tam formunda, erkek kromozom seti (46 XY) ile bir kadın fenotipi (gelişmiş meme bezleri, vajina) gözlenir.

DHT’nin artmış salgılanmasının nedeni adrenal bez veya testis tümörü ise, hastalar genellikle zamanla artan belirtiler gösterirler. Tümör malign ise, negatif dinamikler özellikle dikkat çekicidir. Ek olarak, tümör süreçleri sırasında hastalığın diğer bulguları da görülebilir (çevre dokuların sıkışması, hemoraji, kanser zehirlenmesi, lenfadenopati, vb.).

Azalmış DHT

Erkeklerde dihidrotestosteronun düşük değerleri steroidogenezin konjenital anomalilerine bağlıdır. Vücutta 5-alfa redüktaz enzimi yoksa, DHT testosterondan oluşmaz. Böyle bir genetik özelliği olan erkeklerde, doğum anında, cinsel organların yapısındaki patolojiler belirlenir.

DHT’nin prenatal dönemde rolü dış genital organların oluşumudur. Eğer fetusun kromozomal 46 XY kümesi varsa, ancak dihidrotestosteron sentezi bozulursa, gonadlar erkek (testisler) olur ve vulva bir ara tip olacaktır.

DHT’yi düşürmenin diğer nedenleri:

  • birincil hipogonadizm;
  • sekonder (merkezi) hipogonadizm;
  • yaş androjen eksikliği;
  • 5-alfa redüktaz için ilaç inhibitörlerinin kullanımı.

Ergenlerde, ergenlik çağındaki gelişim döneminde veya ergenlik döneminde yavaşlamada DHT eksikliği ortaya çıkmaktadır. Çoğu zaman, erkek tipi saç uzaması olmaz, penis, testis, prostat büyüklüğünde artış görülmez.

Erişkin erkeklerde aktif bir androjen eksikliği feminizasyon ile kendini gösterir:

  • kas kütlesinin yüzdesinde azalma;
  • yüz ve vücutta saç büyümesinde yavaşlama;
  • azalmış libido;
  • infertilite gelişimi;
  • güç kaybı.

Dengesizliğin Tedavisi DHT

DHT seviyesinin düzeltilmesi, tam teşhisten sonra ve laboratuvar parametrelerinin (androjenler, vs.) kontrolü altında gerçekleştirilir. Tedavi çoğunlukla bir ürolog veya bir endokrinolog tarafından belirlenir.

Dihidrotestosteron Düşürücü

Cerrahi tedavi, testislerin veya adrenal bezlerin tümörü durumunda DHT’yi azaltmaya yardımcı olur. Adenom (karsinom) cerrahi olarak çıkarılır. Gerekirse, müdahale kemoterapi veya radyasyon tedavisi ile desteklenir.

Tedavi için 5-alfa-redüktazın aşırı aktivitesi, bu enzimin ilaç inhibitörleri ile kontrol altına alınabilir. Bu ilaçlardan klinik uygulamada iki ana madde kullanılmaktadır: finasterid ve dutasterid. Birincisi 30 yıl önce geliştirilmiştir. Tip 2 alfa redüktaz için yüksek bir afiniteye sahiptir. Orta dozlarda, ilaç DHT seviyesini %70-90 oranında azaltır. Dutasterid ise enzim 1 ve 2 tipi ile birleşir. Bu nedenle, etkinliği finasteride göre biraz daha yüksektir (DHT’yi %95-98 oranında azaltır).

Ayrıca, erkek hormonlarının seviyesi ve etkisi anti-androjen ilaçları ile de kontrol edilebilir. Bu ilaçlar DHT sentezini inhibe eder veya hedef hücrelerin reseptörlerine bağlanmasını engeller.

Antiandrojenler 2 gruba ayrılır:

  • steroidler (siproteron asetat, klormadinon asetat, megestrol asetat, spironolakton);
  • steroid olmayanlar (flutamid, nilutamid, bikalutamid).

Erken cinsel olgunlaşma durumunda, hipofiz ve hipotalamus hormonlarının salgılanmasını baskılamak için ilaçlar kullanılır. Örneğin, bir erkeğe uzun etkili lutropin salgılatıcı hormonun sentetik analogları atanabilir.

Dihidrotestosteronu Artırıyoruz

Primer ve sekonder hipogonadizm durumunda, hormon replasman tedavisi dihidrotestosteronu arttırabilir (genellikle testosteron preparatları kullanılır).

Fonksiyonel bozulma durumunda, erkeklere yaşam tarzı değişikliği önerilebilir. Bu gibi durumlarda kandaki androjen konsantrasyonunu artırmak, uyku ve uyanıklığın düzenlenmesine, orta derecede egzersize, iyi beslenmeye ve kötü alışkanlıklardan uzak durmaya yardımcı olur.

5-alfa redüktaz inhibitörlerinin neden olduğu ilaç kaynaklı DHT eksikliğinde, bu ilaçların kullanımı durdurulursa sorun çözülür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

herpes-genital-ulser-herpes-genital-ulser
Herpes – Genital Ülser Herpes – Genital Ülser

Herpes simpleks’in HSV-1 ve HSV-2 olmak üzere iki tipigenital ülserlere neden olmakta…

anabolik-steroid-kotuye-kullanimi-ve-erkek-kisirligi
Anabolik Steroid Kötüye Kullanımı Ve Erkek Kısırlığı

Anabolik steroidler onlarca yıldır testosteron ve sentetik türevleri, anabolik ve and…

eswl-nedir-calisma-prensibi-nedir-tarihcesi
ESWL Nedir Çalışma Prensibi Nedir Tarihçesi?

Vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma, ya da diğer adı ile ekstrakorporeal şok d…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...