Klitoris: Bu gizemli organ hakkında bilinmesi gereken ne var?
Kadın anatomisinin en gizemli parçalarından biri: klitoris. Nedir, nerede bulunur ve ne işe yarar? Nasıl gelişti ve neden hakkında fazla bir şey duymuyoruz? Tüm bu soruları ve daha fazlasını yanıtlıyoruz.
Klitoris: Bu gizemli organ hakkında bilinmesi gereken ne var?
Kadın anatomisinin en gizemli parçalarından biri: klitoris. Nedir, nerede bulunur ve ne işe yarar? Nasıl gelişti ve neden hakkında fazla bir şey duymuyoruz? Tüm bu soruları ve daha fazlasını yanıtlıyoruz.
Klitoris hakkında ne kadar bilginiz var?
Klitoris uzun zamandır yanlış temsil edildi ve yanlış anlaşıldı ve şimdi bile hala bilimin henüz çözemediği bazı sırlar barındırıyor.
Tüm dişi memeliler - ve bazı dişi kuşlar ve sürüngenler - bir klitorise sahiptir.
Ancak bu organ sayesinde orgazm olup olmadığı veya kaçının orgazm olduğu belli değildir.
İnsanlarda klitoris, cinsel hazza sıkı sıkıya bağlıdır, ancak başka bir rol oynayıp oynamadığı hala tartışmalıdır.
Dünya nüfusunun yaklaşık yarısının klitoris ile doğmasına rağmen, bu cinsel organdan pek bahsedilmiyor ve çok yakın zamana kadar ders kitaplarındaki bilgiler bile yanlış veya yanıltıcıydı.
Peki, bu anlaşılması zor organ hakkında bilinmesi gerekenler neler ve neden hala onu anlamakta zorlanıyoruz? Öğrenmek için okumaya devam edin.
1. Sadece 'küçük bir tepe'den daha fazlası
Klitorisin doğası adından da anlaşılabilir; Eski Yunanca "kleitoris, "küçük tepe" anlamına gelir.
Vestibüler ampulleri gösteren klitorisin 3 boyutlu baskılı modelidir.
Bu organ kadın cinsel zevkinin kilidini açan anahtar olsa da, uzun zamandır inanıldığı gibi sadece “küçük bir tepe” değildir.
Aslında, küçük tepe (bir deri pelerini veya üretranın açıklığının üzerinde bulunan “klitoral başlık” tarafından korunmaktadır) çok daha büyük organ olan klitorisin sadece ucudur.
Klitoral baş adı verilen bu uç, bu genital organın en kolay görünen kısmıdır. (kaynak)
“Vajinal duvar aslında klitoristir. Yan duvarlardaki vajinadan cildi kaldırırsanız, klitorisin kollarını elde edersiniz - üçgen, hilal şeklinde erektil doku kitleleri.
-
Organın tek görünen kısmı olan glans klitoris, bütünün beşte birini veya daha azını oluşturur.
-
Glans klitorisinden aşağı ve derinin dokusuna uzanan iki krus, her iki tarafta uzanır.
-
Vajina ağzının her iki yanında uzanan vestibülün iki ampulü mevcuttur. (Tüm araştırmacılar vestibüler ampullerin klitoris ile bir ilişkisi olduğu konusunda hemfikir değildir; örneğin araştırmacılar Vincenzo ve Giulia Puppo, Kaynak)
Bütünüyle, klitoris 7 santimetreye kadar ulaşabilir ve klitoris başı bütünün yaklaşık 4-7 milimetresini oluşturur.
Klitoris aynı zamanda serbest sinir uçlarının en zengin olduğu ve bu nedenle en fazla hissi sağlayan kısımdır.
2. 'Erotik duygunun büyük merkezi'
Yüksek hassasiyet seviyesi nedeniyle, kadın orgazmı söz konusu olduğunda klitoris genellikle ana oyuncudur.
Klitorisin tek bir rolü vardır: erotik his.
Popüler kültür ve pornografik materyaller, kadın orgazmını yalnızca penetrasyon yoluyla elde edilebilecek bir şey olarak gösterme eğilimindedir, ancak bilim tamamen farklı bir hikaye anlatır.
Araştırmacılar, çoğu kadının orgazma ancak klitoris - veya daha spesifik olarak, glans klitorisi - uyarıldığında ulaşacağını buldu.
Aslında, son araştırmalar, daha az yaygın ve bazen daha tartışmalı orgazm türlerini (penetrasyona bağlı vajinal orgazm veya G noktası uyarımı yoluyla vajinal orgazm) yaşayan kadınların aslında klitoral uyarıya sahip olabileceğini düşündürmektedir.
3. Kadın penisi mi?
Klitoris, büyük ölçüde, tüm fetüslerin "aynı" olarak başladığı gerçeği nedeniyle bazen bir kadın penisi olarak görülmüştür.
Klitoris ve penis homolog organlardır.
Başka bir deyişle, erkekler ve kadınlar aslında fizyolojik olarak büyük ölçüde birbirlerini yansıtırlar.
4. Evrimsel kalıntı mı yoksa erotik bonus mu?
Penis ve klitoris homolog olsa da, penis erotik, üreme ve boşaltım gibi birkaç rol oynar; klitoris ise yalnızca bir işlev gerçekleştirir: orgazma yol açabilecek erotik duyum yaratmak. Neden böyle olabilir?
Bazı araştırmacılar, kadın orgazmının biyolojik homolojinin bir "yan ürünü" olduğunu ve bu nedenle erotik bir bonus olarak görülebileceğini savunuyorlar.
Ancak bazı araştırmacılar, kadın orgazmının her zaman “bir bonus” olmayabileceğine inanıyor.
Bu araştırmacılar, kadın orgazmının bir zamanlar yumurta salınımını uyarmış olabileceğini düşünüyorlar. makalesi
2016'da yapılan bir çalışma, kadınların orgazmdan sonra hormonal bir dalgalanma yaşadığını ve bu dalgalanmanın evrimsel bir geçmişe işaret edebileceğini öne sürüyor. Farelerde cinsel ilişki sırasında yumurta salınımını tetikleyen hormonlara benzer hormonların insanlarda da rol oynayabileceğini gösteriyor.
Şu anda, orgazm üreme zorunluluğu olmaksızın zevkli bir evrimsel miras olarak varlığını sürdürüyor.
5. Klitoris neden bu kadar tabu?
Peki bilim adamlarının klitorise olan ilgisi neden bu kadar geç başladı?
Klitoris uzun süredir tabu bir konu.
Kadın cinsel organının önemini tartışırken bile klitoris dışında terimler kullanıldı.
Zevk yerine üremeye odaklanan bir kültürde, klitoris unutuldu ve hem halk hem de tıp uzmanları bu organı incelemekten çekindiler.
Kadın cinsel organı ve hazzı hakkında bir konuşmanın olmaması, kadınların cinsel sağlığını anlama çabalarını yıllarca geciktirdi.
Klitorisi anlamak, kadınların kendi cinsel zevklerini keşfetmelerine ve yaptıkları cinsel seçimlerde daha özgür olmalarına yardımcı olabilir.