Kısa Süreli Fsh Tedavi Protokolü

Tüp bebek tedavisine alınan çiftlerin yaklaşık %25 inde bir neden bulunamamakta ve “izah edilemeyen infertilite” olarak kalmaktadır. Oysa FSH hormon uygulamasından sonra gebelik şansının anlamlı derecede artacağı gösterildi. Geçtiğimiz sene  yapılan bir meta-analizde, eğer erkeğe FSH hormon uygulaması  yapılırsa doğal yolla ya da tüp bebek sonrasında gebelik başarısının 1.6 ile 4.5 kat arasında artacağı ortaya kondu (Santi 2015). tabiki  hasta seçimi ve uyumu önemli . Her hastada aynı sonuç alınamayabilir,  böyle bir uygulama için erkeğin bazal FSH değerinin referans değerlerinin arasında olması gerekmektedir. Eğer kriterlere uygunsa , hastaların %45 inde spermiyogram değerleri yükselir.

Sadece 1 ay ve düşük doz FSH ile de spermin başarısı artabilmekte. GENEL  görüş, FSH tedavisinin 3 ila 6 ay  civarında uygulanması şeklindedir. Oysa kısa süreli uygulamalar da aynı başarıyı sağlayabilmekte. “Kısa süreli stimülasyon protokolü” olarak adlandırılan bu uygulama, tüp bebeğe girecek erkeklerin, tüp bebek öncesi 1 ay süreyle haftada 3 kez 75 ünite FSH alması şeklinde. Bu durumda erkeklerde FSH tedavisi 2 protokole göre yapılabilir: “uzun protokol” ve “kısa protokol” (Attia 2013, Santi 2015).Tek başına FSH tedavisinin yapılabilmesi için, testis içi testosteronunun da önemli bir parametrer. Eğer bu da düşükse, HCG ile kombine edilmelidir.

FSH değeri normal olan (1.5 ile 8 IU/L arasında) infertil erkeklerde kısa süreli protokole göre 1 ay süreyle günaşırı 75 ünite FSH verilmesinin hem sperm parametrelerini düzelteceğini hem de spermlerin yumurtayı dölleyebilme kapasitesini gösteren HBA testini başarıyla geçeceklerini göstermiştir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

azospermi
Azospermi

Azospermi, erkek kısırlığının en ciddi formlarından biri olup, menide hiç sperm hücre…

sunnet-hakkinda-kapsamli-rehber
Sünnet Hakkında Kapsamlı Rehber

Sünnet, penisin baş kısmını örten deri parçasının cerrahi bir işlemle çıkarılmasıdır.…

hepatit-b
Hepatit B

Hepatit B cinsel yolla ve aile içi yakın temas ile bulaşabilen bir virüs hastalığıdır…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...