Jinekomasti

Meme bezi her iki cinsiyetteki çocuklara da aynı şekilde bulunur, ancak ergenlik döneminde kadın hormonlarının etkisi altında – östrojenler, kadınlarda gördüğümüz form meydana gelirken erkeklerde, gelişmemiş kalır.

Jinekomasti, erkeklerde meme  bezinin iyi huylu bir büyümesidir. Bu iyi huylu çünkü kozmetik bir kusurun dışında,  herhangi bir sorun getirmez. Meme bezinin habis büyümesine “kanser” denir, meme kanseri olanların ancak % 2-4 erkektir.

Jinekomasti Türleri

  • Gerçek jinekomasti – glandüler (süt üreten) glandüler dokunun proliferasyonuna bağlı olarak bir artış ortaya çıkar;
  • Yanlış jinekomasti – meme bezi bölgesinde yağlı doku miktarındaki bir artışın bir sonucu olarak ortaya çıkar ve bu, jinekomasti değildir aslında, obezite sırasında yağlı doku fazlalığı nedeniyle, meme kadına benzer hale gelir.

Jinekomasti Nedenleri

Gerçek jinekomasti, erkek ve kadın cinsiyet hormonlarının erkek bedenindeki dengesizliğin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır:

  • Erkek hormonlarının azalan düzeyi – testesteron;
  • Kadın cinsiyet hormonu – östrojen kan konsantrasyonunun artırılması;
  • Dokuların seks hormonlarına duyarlılığının bozulması. Kandaki hormonların içeriği normal kalır, ancak testesteron duyarlılığı azalır veya östrojen duyarlılığı artar.

Jinekomasti Gelişimin Aşamaları

  • İlk dönem  – yaklaşık 4 ay sürer. meme dokusu, esas olarak hücrelerin çoğalması nedeniyle değil, bu hücrelerin boyutunda bir artışa bağlı olarak büyür. Yeterli tedavi ile süreç tersine çevrilebilir;
  • Orta dönem – glandüler hücrelerin aktif reprodüksiyonu oluşur. Bu aşama 4 ila 8 – 10 ay arasında devam eder, tam regresyon her zaman mümkün değildir, hepsi hastanın bireysel özelliklerine bağlıdır;
  • Son dönem – bağ dokusu görülür, yağ dokusu glandüler hücrelerin etrafında büyür. Tedavi sadece cerrahidir.

Jinekomasti Tanı

Hastanın aynaya bakması yeterlidir. meme  büyüdükçe, meme uçları şişer, erkek göğüsler genç bir kız gibi görünür.

Jinekomasti Klinik Seçenekler

1. Fizyolojik jinekomasti. Yeni doğanların% 60 – 80’inde doğum öncesi dönemde östrojen etkilerinden ortaya çıkar. Yaşamın ilk ayı boyunca bağımsız olarak geçer.

2. Pubertal jinekomasti. Hormonal alanda geçici bir dengesizlik sonucunda ergenlik döneminde ortaya çıkar. Çoğu zaman, bu hastalığın en yaygın şekli, kendi başına ve sonuçsuz olarak geçer.

3. Semptomatik jinekomasti.  hastalık belirtisidir.

  • Hormonal olarak aktif tümörler: testisler, adrenal bezler, pankreas, hipofiz, akciğerler ve karaciğer.
  • Düşük testesteron üretimi (hipogonadizm) – yaşa bağlı hipogonadizm, prostat adenomu, testislerde iltihaplanma, vb.
  • Östrojen ve testesteron metabolizmasının ihlaline neden olan hastalıklar: hipertiroidizm (hipertiroidizm), diyabet, karaciğer sirozu, böbrek veya karaciğer yetmezliği.

4. Tıbbi jinekomasti. İlaç kullanırken testesteron ve östrojen arasındaki dengesizlik mekanizmaları çok çeşitlidir, ancak sonuç aynıdır – meme bezinde bir artış. Jinekomasti neden olabilir:

  • antifungal ilaçlar (ketokonazol);
  • metronidazol;
  • (metadon dahil) opiatlar, amfetamin – çoğu eroin bağımlıları jinekomastiden muzdariptir;
  • anti-mide ülseri – simetidin, ranitidin;
  • Kortikosteroidler – her zaman neden olmadıkları jinekomasti, bazı durumlarda, bu ilaçlar nedeniyle, obezite oluşur, bu da yanlış jinekomastiye yol açar;
  • Alkol ya da daha ziyade alkolizm, karaciğer üzerindeki toksik etkinin sebebi ve içindeki östrojen yıkımının ihlalidir.

Bir tür tıbbi jinekomasti . Anabolik steroidler kullanırken ortaya çıkar. Aynı zamanda alınan ilacın “aromatize” (kimyasal terim) bir kısmı – östrojene dönüşür. Bu nedenle, androjenik hapları alan vücut geliştiricilerdeki jinekomasti, kullanımlarının bir yan etkisidir.

Jinekomasti Tedavi

Fizyolojik jinekomasti tedavi gerektirmez, kendi kendine ve sonuçsuz geçer.

İlaç jinekomastisi, çoğu durumda, nedensel ilacın kaldırılmasıyla dış müdahale olmaksızın da geçer. Ancak ilaç uzun bir süre alındığında, cerrahi tedavi gerekebilir.

Semptomatik jinekomasti nedenini bulup ortadan kaldırmayı gerektirir, bunun ardından cerrahi tedaviye ihtiyaç vardır.

Hormonal dengenin, ilaçların (androjenler veya antiöstrojenler) yardımıyla restorasyonu, düşük verim ve çok sayıda yan etki nedeniyle kendini kanıtlamamıştır.

Konservatif etkili olmadığı zaman cerrahi tedavi kullanılır. Bir adamın göğsünün bir kadına benzemesi halinde, bu onun ciddi bir zihinsel rahatsızlık vereceğini ve operasyonun kendisi için çok karmaşık olmadığını unutmayın. İyi yapılmış bir mastektomi sonrası (meme bezinin çıkarılması) nüks genellikle nedeni ortadan kaldırılmasa bile oluşmaz.

 

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Manyetik Koltuk Tedavisi ve Kronik Pelvik Ağrı, Ağrılı Mesane Sendromu, Kronik Sistit Tedavisi Üzerine Araştırmalar

Manyetik Koltuk Tedavisi ve Kronik Pelvik Ağrı, Ağrılı Mesane Sendromu, Kronik Sistit…

Sertleşme Sorunu ve Depresyon: Çözüm Olarak Penil Protezler
Sertleşme Sorunu ve Depresyon: Çözüm Olarak Penil Protezler

Sertleşme Sorunu ve Depresyon: Çözüm Olarak Penil Protezler Giriş: Yaşam Kalitesin…

Testosteron Tedavisi Sonrası Sperm Üretimi Sağlanması: Çığır Açan hCG ve FSH Kombinasyonu

Testosteron Tedavisi Sonrası Sperm Üretimi Sağlanması: Çığır Açan hCG ve FSH Kombinas…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...