HPV – Genital Warts – Condyloma What is HPV, Genital Warts or Condyloma?

https://www.omurerdemakkaya.com/hakkimdaHPV – Genital Siğiller – Kondilom HPV, Genital Siğiller veya Kondilom Nedir?
İnsan Papilloma Virüsü (HPV), genellikle cinsel yolla insanlara bulaşan ve genital bölgede siğillere (aynı zamanda kondilom olarak da bilinir) neden olabilen bir viral hastalıktır. 

 

HPV Neden Önemlidir?
HPV, çoğunlukla cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir viral enfeksiyondur. Kolay bulaşması nedeniyle yaygındır. Erkeklerde nadir olsa da, penis, skrotum (yumurta) ve anüs çevresinde kanserlere yol açabilir. Kolay bulaşması, toplumda yaygın olarak görülebilmesi ve kanser nedeni olabilmesi nedeniyle önem kazanmaktadır. HPV, aynı zamanda toplumsal yapımızla da yakından ilişkilidir.

Erkeklerde genital siğil ve kondilom en sık hangi bölgelerde görülür? Penis üzerindeki siğiller nerelerde bulunur?

70'ten fazla insan papilloma virüsü türü tanımlanmış olup, bunların yaklaşık 30'u anogenital (anüs ve genital bölge) bölgeye eğilimlidir. Erkeklerde en sık preputium (sünnet derisi), frenulum ve koronal sulkus (penisin baş kısmındaki çukur) bölgelerinde görülmektedir. Tek bir lezyon görülebilir veya genital bölgeye yayılmış birden fazla lezyon olabilir. Ayrıca, erkeklerde rektum ve anüs çevresinde de sıkça gözlemlenir ve buradan kalın bağırsağın son kısmına kadar yayılabilir.

Erkeklerde Genital Siğillerin Görünümü Nasıldır? Penis Üzerindeki Genital Siğillerin Boyutu Nedir?


Erkeklerde genital bölgede görülen lezyonlar genellikle 2-10 mm çapındadır. HPV tipleri 6 ve 11'in %70-95 oranında bulunduğu ve kanserojen tiplerin kondilom akuminata lezyonlarında daha az yaygın olduğu bildirilmiştir. Kanserojen HPV alt tipleri (tip 16 ve 18) genellikle asemptomatik lezyonlarda bulunur.

Erkeklerde tanı nasıl konur? Hangi yol izlenir?


Tipik HPV enfeksiyonu nedeniyle oluşan cilt lezyonları (karnabahar benzeri lezyonlar) kolayca tanınır. Kondomlar siğilleri önlemek için yetersizdir. Bu nedenle, tedavi sürecinde ilk 1 ay boyunca çiftlerin kondom ile cinsel ilişkiye girmesi önerilmez.

Genital Siğiller, Penil Siğiller, HPV Virüsü Erkeklerde Kanser Yapar mı?

Genital HPV enfeksiyonu ile genital kanser oluşumu arasında yakın bir ilişki vardır. Özellikle HPV tipi 16, erkeklerde skrotal kanserlerde (skrotum, torba kanseri) de tespit edilmiştir. Penis kanserine de neden olduğu bilinmektedir. HPV, erkeklerde penis kanserine neden olabilmekte ve anüs ve büyük bağırsakların son kısmındaki bölgelerde yerleştiğinde rektum bölgesinde de kanser oluşturabilmektedir. Bunun dışında, HPV'nin damak, adenoid, bademcik, dil, gırtlak ve bazı durumlarda yemek borusu kanserine neden olduğu da bilinmektedir. Kısacası, insan papilloma virüsü, bulaşabileceği tüm bölgelerde kanser oluşumu için ciddi bir risk faktörüdür. Ancak, kanser gelişme olasılığı oldukça düşüktür. 10000'de 1'den azdır.

 

HPV'ye bağlı lezyonlar

Genital Siğiller, HPV Virüsü Erkeklerde Nasıl Bulaşır ve Yayılır?


HPV enfeksiyonu en çok cinsel ilişki sırasında bulaşmaktadır. Son yıllarda, bu hastalığın insidansının giderek arttığını gösteren birçok rapor ve yayın bulunmaktadır. HPV enfeksiyonu için en önemli risk faktörleri yaş ve cinsel partner sayısıdır. Hastalık, aktif cinsel dönem sırasında en yaygındır. Çok bulaşıcı bir virüstür; genital bölge arasındaki yakın temastan veya kamu tuvaletlerinden bile bulaşabilir. ANCAK, EĞER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DAYANIKLIYSA, TEMAS EDEN HER KİŞİDE LEZYON OLUŞTURMAZ, HERHANGİ BİR ŞİKAYET YAPMAYABİLİR. İnkübasyon süresi (virüs vücuda girdikten sonra siğillerin görünmesi için geçen süre) 3 hafta ile 7 ay arasında uzun bir süreyi kapsar. Bu nedenle etkili tedavi zordur. Tedavi, evli veya cinsel ilişkiye giren çiftler için çok daha zordur. Bu hastalığı diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ayıran en önemli fark, GÜNDELİK HAYATI ETKİLEYEN ŞİKAYETLER OLUŞTURMAMASIDIR. Çoğu kişi bu siğillere sahip olduğunu bilmektedir, ancak durumun ciddiyetinin farkında değillerdir. Bu nedenle, tıbbi tedavi aramazlar. HPV başka yollarla bulaşabilir mi? HPV'nin enfekte tuvaletlerden, kapı kollarından, havlulardan, sabunlardan, yüzme havuzlarından veya küvetlerden bulaşabileceğine dair bir kanıt yoktur, ancak klinik deneyimlerimize göre genital temizlik için kullanılan jiletlerin ortak kullanımı sonucunda bulaşabileceği gözlemlenmiştir. Bu tür bir geçiş klinik çalışmalarda gösterilmemiştir. Ancak, bazı açıklanamayan HPV lezyonlarının oluşumunda cinsel olmayan yolların olasılığını dışlamaz.


Erkeklerde Genital Alan ve Penis Üzerindeki Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?


HPV lezyonlarından kaynaklanan genital siğillerin (kondilom) tedavi yöntemi, lezyonların yeri, sayısı, boyutu, hasta uyumu, yaşı ve ağrı eşiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Antibiyotiklerin viral hastalıkların tedavisinde etkisi yoktur. Bu hastalığın tedavisinin amacı, görünür ve görünmez lezyonları tamamen ortadan kaldırmak ve nüks ve bulaşıcılık riskini azaltmaktır. Cerrahi olarak çıkarma, cauter ile yakma veya karbondioksit lazer uygulaması, kriyoterapi ile dondurma veya bazı hasta gruplarında krem veya sıvı şeklindeki ilaçlarla yakma ile yok etme mümkündür. Bu tedavi yöntemlerinden cauterizasyon ve plazma terapisi ile tedavi en pratik tedavi yöntemleridir. Kremlerin ve solüsyonların etkisi hemen görülmez; hastalar tarafından haftada birkaç kez uygulanır. Lezyon dışına çıktığında, normal dokuya da zarar verir. Görünmez lezyonlar yok edilemez. Lekeler cilt üzerinde daha uzun kalır. Merkezimizde, cauterizasyon işlemi hastaların günlük aktivitelerini etkilemeyecek, ağrı ve acı hissettirmeyecek yöntemlerle uygulanmakta ve gerektiğinde histopatolojik inceleme için bir parça alınabilmektedir.

HPV'yi Ömür Boyu Taşır mıyım?


Bu sorunun yanıtı net değildir. HPV hassas testlerinde (polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve Hybrid Capture 2) pozitif olan kişilerin %70'inin ilk yıl içinde, %90'ının 2 yıl içinde negatif olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum, HPV'ye karşı etkili bağışıklık yanıtından kaynaklanmaktadır. Bunun ne anlama geldiği tam olarak bilinmemektedir: virüs tamamen vücuttan temizlendi mi, yoksa bu hassas testlerle bile tespit edilemeyecek kadar düşük sayılara mı baskılandı? HPV'ye karşı etkili bağışıklık yanıtı olan çoğu kişi lezyon geliştirmediğinden, HPV'nin tamamen baskılanması veya baskılanması önemli değildir.

Siğiller ve diğer HPV lezyonları, bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıfladığında bazı kişilerde yaşam boyu tekrar edebilir.

Kondomlar HPV Bulaşmasına Karşı Koruma İçin Yeterli Mi?


Maalesef, kondom kullanmak cinsel yolla bulaşan HPV'den korunmak için yeterli değildir. Çünkü insan papilloma virüsü, cinsel ilişki sırasında temas eden tüm cilt alanlarından bulaşabilir. Ayrıca, virüsün bulaşması için tam cinsel ilişkiye girilmesine gerek yoktur. Virüsü taşıyan bir kişinin kasık bölgesinin genital alanına yakın kısmı, başka bir kişinin dış genital bölgesine temas ettiğinde, virüs de ciltten cilde geçebilir. Kondomlar etkili olmadığı için, tek bir partnerden başka korunma yolu yoktur.

Genital siğiller, HPV Virüsü varsa; HPV lezyonlarını, genital siğilleri veya kondilom oluşumlarını tıraş etmeyin veya kesmeyin.

HPV virüsünü tespit etmek için bir kan testi vardır, ancak sonuçlar çok başarılı değildir; negatif sonuçlar %100 negatif anlamına gelmez. Kondilom tanısı konan kişilerin partnerleri de gerekli durumlarda muayene edilmeli ve tedavi edilmelidir. Çünkü tedavi edilmeyen bir partner, enfeksiyonun sürekli yeniden bulaşmasına neden olabilir.

HPV Aşısı (Gardasil veya Cervarix) Erkeklere Uygulanır mı?


Evet, Dünya Sağlık Örgütü tarafından erkeklerde kullanım için onaylanmıştır. Genital siğillere karşı %90'dan fazla koruma sağlamaktadır. Aşılama 9 yaşından itibaren yapılabilir.

erkekler-hpv-aşısı

Sonuç olarak, tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Ayrıca, partnerin de bir doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X06005767

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dirençli Kronik Bakteriyel Olmayan Prostatit için Yeni Bir Umut: İntraprostatik Betametazon Enjeksiyonu

Dirençli Kronik Bakteriyel Olmayan Prostatit için Yeni Bir Umut: İntraprostatik Betam…

yetiskin-kadinlarda-idrar-yolu-enfeksiyonu-neden-sik-olur
Yetişkin Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Sık Olur?

İdrar yolları, böbrekler, mesane ve üretradaki (sidik borusu) enfeksiyonlara idrar yo…

SAFRAN SERTLEŞME SORUNUNA İYİ GELİR Mİ?

Nadir ve renkli safran, yediğimiz yiyeceklere, giydiğimiz giysilere ve antik çağlarda…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...