Herpes simpleks virüsünün HSV-1 ve HSV-2 olmak üzere iki tipi, genital ülserlere neden olur. Genital herpeslerde çoğunlukla etken HSV-2'dir.
Dünya çapında yayılımı artmaktadır.
Klinik tanı: Karakteristik genital lezyonlar, ağrılı papül veya veziküller olarak başlar. Sıklıkla hasta muayeneye geldiğinde genital lezyonlar püstül veya ülsere dönüşmektedir.
Primer HSV enfeksiyonu: Ülseratif lezyonlar 4-15 gün, kabuklanma veya reepitelizasyon (veya her ikisi) gerçekleşene kadar devam eder. Ağrı, kaşıntı, vajinal veya üretral akıntı ve ağrılı inguinal lenfadenopati sık görülen semptomlardır. Primer HSV enfeksiyonu, sistemik ve lokal semptomların sık ve uzun süreli devam etmesiyle ilişkilidir. Ateş, baş ağrısı, genel rahatsızlık ve kas ağrıları sıktır. Genital lezyonların ağrı ve irritasyon semptomları ilk 6-7 gün boyunca kademeli olarak artar ve iki üç hafta içinde azalarak kaybolur. Genellikle önce diğer üretrit nedenleri tedavi edilir, ancak hasta ilk üretrit tedavisinden fayda görmediyse, HSV üretriti tedavisi mutlaka uygulanmalıdır. Bu tedavi sıklıkla gözden kaçırılmaktadır.
Tekrarlayan HSV Enfeksiyonu: Tekrarlayan HSV enfeksiyonlarında semptomlar ve bulgular, genital lezyonun lokalize olduğu anatomik bölgeye göre değişir. Ağrı ve kaşıntı gibi lokal semptomlar, başlangıçtaki enfeksiyon semptomlarına göre daha hafif olup, klasik epizod süresi genellikle 8-12 gün veya daha azdır.
Tedavi: Tedavide asiklovir (400 mg günde 3 kez 7-10 gün) veya (200 mg günde 5 kez 7-10 gün), valasiklovir (1 gr günde 2 kez 7-10 gün) ve famsiklovir (250 mg günde 3 kez 7-10 gün) olmak üzere üç antiviral ajan kullanılır. Sistemik antiviral tedavi ile genital HSV enfeksiyonunun semptomları ve bulgularının bir kısmı kontrol altına alınabilir. Ancak tedavi, enfeksiyonun tamamen ortadan kalkmasını sağlamaz ve tedavi kesildikten sonra enfeksiyonun tekrarlama sıklığını ve şiddetini değiştirmez. Bununla birlikte, primer enfeksiyon tedavisi genital lezyonun iyileşmesini hızlandırır ve viral yayılım süresini kısaltır. Antiviral ajanlarla yapılan topikal tedavinin, sistemik tedaviden daha az etkili olduğu gösterilmiştir. Tekrarlayan herpes enfeksiyonlarında tedavi ile lezyon süreleri kısalabilir ve nüksler azalabilir. Tekrarlayan HSV enfeksiyonu için epizodik tedavi ve günlük baskılayıcı tedavi olmak üzere iki yaklaşım mevcuttur.
Tekrarlayan tedavi birçok hastada nüksü azaltır. Bu tedavi, lezyonun ilk gününde başlanmalıdır. Tekrarlayan HSV enfeksiyonu için 5 günlük tedavi önerilir.
İleri evrede ya da komplikasyon varlığında (örneğin, merkezi sinir sistemi komplikasyonları) hastaneye yatırılarak intravenöz asiklovir tedavisi önerilmektedir. Genital bölgede görülen lezyonlarda, genellikle Herpes virüsünün Tip 2’si etkilidir. Herpes virüsü vücuda girdikten sonra, belirli dönemlerde tekrarlayıcı enfeksiyonlara yol açabilir. Ağrı, kaşıntı, yanma hissi ve genital bölgede uçuk benzeri döküntülerle kendini gösterir. Özellikle vücut direnci düştüğünde bu yakınmalar başlar. İlk atak genellikle 2-3 hafta sürer. Daha sonra tekrarlayan ataklar 3-5 gün içinde kendiliğinden geçer. Tamamen tedavi edilebilen bir hastalık değildir; ömür boyu ataklar yapabilir. Uçuk oluştuğunda virüse etkili krem ve ilaç tedavisi ile semptomlar hafifletilebilir. Bazı kişiler uzun süreli antiviral tedaviden fayda görür. Virüs, doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir ve ciddi problemlere yol açabilir. Prezervatif tam koruma sağlamaz. Korunmanın en etkili yolu, hastalık riski taşıyan şüpheli kişilerle (örneğin, çok sayıda partneri olanlar) ilişkiden kaçınmaktır.