Böbrek Taşı Lazer Kırma

Erkeklerde daha sık görülür. Böreğin doğumsal yapısal bozuklukları, yetersiz sıvı alımı, genetik nedenler, doğuştan bazı hastalıklar (sistinüri, hiperoxalüri, hiperkalsiüri, hiperürikozüri), ince barsak ameliyatı geçirmek, hiperparatiroidi, gut, sarkoidoz gibi hastalıklar.

Belirtiler (Semptomlar)

  • Ağrı (böğür, kasık, bazen karında)
  • Mide bulantısı ve karında şişkinlik hissi
  • İdrarda kan görülmesi,
  • Sık idrara gitme,
  • Zorlu idrar yapma

Teşhis (Tanı) Nasıl Gidilir?

BT, IVP, Ultrasonografi

Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi taşların böbrekteki yeri, büyüklüğü (boyutu), sertlik derecesi, böbreğin doğumsal anatomik yapısı göz önüne alınarak belirlenir.

ESWL Nedir

Vücut dışından bir cihazdan çıkan şok dalgaları röntgen altında taşa odaklanıp küçük parçalara ayırır. En başarılı olduğu taşlar yumuşak, büyüklüğü 1 cm e kadar olan ve böbreğin orta ve üst bölümündeki taşlardır. ESWL tedavisinin önemli bir yeri de Perkütan Cerrahi sonrası böbrek de kalan küçük parçalara uygulanmasıdır.

Perkütan Nefrolitotomi (PNL, PCNL) Ameliyatı nedir?

 Bu ameliyat röntgen ışınları veya ultrasonografi eşliğinde kapalı, yani kesi olmadan sırt bölgesi civarında kalem kalınlığında delik açarak video kamerayla böbreğe ve taşlara ulaşıp taşı kırarak parçalara ayırmak ve parçaları dışarı alma şeklinde yapılır.

Flexible Üreteroskopi ile Böbrek Taşı Tedavisi

Fleksible üreteroskopi yöntemi kapalı böbrek taşı ameliyatıdır. Vücutta hiçbir kesi açılmadığı için ameliyatsız böbrek taşı tedavisi olarak ve taşların içeride kırılması nedeniyle lazerle böbrek taşı kırma işlemi olarak da tanımlanır. Ancak ESWL yöntemi ile de karıştırıldığı için şu açıklamayı yapmakta fayda var. Ameliyatsız böbrek taşı tedavisi ve lazerle böbrek taşı kırma işlemi tam olarak ESWL yönteminin içeriğini oluşturur. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiyi ESWL yazımızda bulabilirsiniz. Flexible URS fiberoptik bir yardımcıyla idrar yollarından girilerek taşa ulaşılması işlemidir. Genel anestezi altında yapılır. İdrar yolları ve idrar torbasından geçilerek böbreğe ulaşılır. Hem taşın bulunduğu yere hem de boyutuna göre basket dediğimiz özel bir aletle taşlar tek parça halinde çıkarılabilir. Eğer taşın boyutu büyükse içeride parçalanarak çıkarılır. Flexible Üreteroskopi Avantajları

  • Büyük boyuttaki taşlar bu yöntemle çıkarılabilir.
  • Herhangi bir kesi açılmaz.
  • Kesi açılmadığı için bir yara izi olmaz.
  • Daha güvenli bir ameliyat süreci sağlar.
  • Daha hızlı iyileşme süreci sağlar.
  • Aynı gün hastaneden taburcu olunur.
  • Normal hayata hemen dönüş sağlar. 

Sosyal Medyada Paylaş:

Soru Sor

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yeni-dogan-sunneti
Yeni Doğan Sünneti

Doğumdan kısa bir süre sonra yapılan sünnete “yenidoğan sünneti” adı verilir.…

prostat-buyumesi
Prostat Büyümesi

Ürolojide bu hastalığa “BPH” yani Benign Prostat Hiperplazisi denir. Bu hastalık Ürol…

Cinsel Terapi

Cinsel terapi çiftin bir olması ,beraber olabilmesi bir ahenk içinde kalması sonucund…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...