Bel Fıtığı Sertleşme Bozukluğu Yapar mı
Hastalar tarafından üroloji polikliniğinde sık olarak sorulan bir soru; ne yazık ki elimizde bunu net olarak gösterecek bir testimiz yok. Hastanın hikayesinden, şikayetlerinden ve fizik muayenesinde sinirsel olarak şüphelendiğimiz durumları göz önüne alırız. Hastanın sertleşme bozukluğu şikayeti ile beraber işeme bozukluğu, travma hikayesi, bacaklarda his ya da güç kaybı gibi şikayetleri varsa bunlar bizim için önemlidir.
Bel fıtığının mekanizmasına bakacak olursak, bel fıtığı omurga kemiklerinin arasından çıkan sinirlerin köküne, disk dediğimiz omurgalar arasında yastık gibi destek olan bağ dokusunun formunun değişerek baskı yapması ile meydana gelen bir durumdur.
Şekilde görüldüğü gibi, formunu kaybetmiş kırmızı diskin fıtıklaşarak sinir köküne baskı yaptığını görüyoruz.
Bu sinirlerin düzgün çalışması, sertleşme, boşalma, işeme gibi ürolojik fonksiyonlarımız için oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse, bir kaza sırasında bu sinirler yaralanırsa kişi hayat boyu sondaya mahkum kalabilir.
Peki, bel fıtığına bağlı olarak sertleşme bozukluğu ne kadar sıklıkla görülüyor?
Aslında düşündüğünüzden oldukça az, ama son dönemde yapılan çalışmalara bakacak olursak, bunlar özellikle beyin cerrahisi kliniklerinden çıkmış. Hem bel fıtığı hem de sertleşme bozukluğu olan hastalarda, operasyon sonrası birinci ayda sertleşme bozukluğu şikayetlerinde ciddi bir düzelme tespit edilmiş. Sadece sertleşmede değil, aynı zamanda erken boşalma gibi yakınmalarda da iyi sonuçlar elde edildiğini görüyoruz. Özellikle 45 yaş altı hastalarda sonuçlar umut verici. Hatta bir vaka raporu, 17 yaşında attan düşen ve 18 yıl boyunca sertleşme bozukluğu yaşayan bir hastanın, operasyon sonrası sertleşme sorununun tamamen ortadan kalktığını gösteriyor. Bu, bize sinir hasarının geri dönebileceğini gösteriyor. Sonuç olarak, L2-S2 seviyesinden çıkan sinirler penisin his duyusunu, boşalmasını ve ereksiyonunu sağlar; bu sinirler hayati önem taşır.
Peki nelere dikkat etmek gerekiyor?
Ağırlık sporları ile uğraşan kişilerin mutlaka bu konuda uzmanlaşmış birinden destek alması ve hareketleri usulüne uygun yapması gereklidir. İş yerinde çalışırken, işin gereği ağırlık kaldırmak gerekiyorsa, bir cismi yerden eğilerek değil, dizleri kırarak bedeni aşağı indirdikten sonra kaldırmak gibi basit ama önemli hareketler, bedenimizi sağlıklı tutmamızı sağlayacaktır. Aynı zamanda sağlıklı beslenme, bağ dokusunu destekleyici beslenme de çok önemlidir. Çünkü bel fıtığı sadece şişman insanların hastalığı değildir. Ne yazık ki sakatlıklar olmadan bilgi sahibi olmak, olay meydana geldikten sonra bilgi sahibi olmaktan her zaman daha önemlidir.