AIDS -HIV

Cinsel ilişki yada  kan yolu ile bulaşan  HIV (Human Immunodeficiency Virus) adlı virüstür. Ana hedefi bağışıklık sistemidir. Bu sistemi zayıflatarak  çeşitli fırsatçı enfeksiyonların ve bazı kanser tiplerinin ortaya çıkmasına sebeb olur. Temastan sonra kanda tespit edilmesine kadar geçen süre değişkendir 3-12 haftadır, yada 6 aya kadar olabilir, ilk hastalık belirtilerinin ortaya çıkması ise 8-10 sene olabilir .  Günümüzde ki HIV pozitifler çok şanslıdır çünkü virüs ilaçlarla yok denecek  kadar ortadan kaldırılabilir ama kronik ilaç kullanımı gerekmektedir  AIDS hastalarının yaşam süreleri artmaktadır. AIDS aşısı çalışmaları da sürmektedir.

Korunma cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi şüpheli ilişki esnasında  kondom kullanmaktır. Prezervativ kullanmak gerçek korunma yöntemidir ve bilinen daha iyi bir yol yoktur . 

HIV virüsü vücudun, enfeksiyonlara ve kanserlere karşı savunmasında rol alan  akyuvarları hedef alır.

Akyuvarlar devre dışı kalır ve vucudun savunma sisteminin çöker. Böylece bu virüsü taşıyan kişilerde çok basit mikroplar, ciddi ve ölümcül hastalıklara yol açabilirler ya da hızlı ilerleyen kanserler ortaya çıkabilir. Fakat günümüzdeki  HIV ilaçları  HIV virus enfekte  kişilerin,  sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini ve asla AIDS evresine girmemelerini etkin bir biçimde sağlar.

genel belirtiler  Sık ve kolay hastalanma Uzun süren yüksek ateş İleri derecede istemsiz kilo kaybı Uzun süren öksürük Tekrarlayan yaygın uçuklar Ağızda pamukçuk Ağır ishal tabi bunları   okudukdan sonra   bunlar bendede var deyip  panik yapmayın çünkü bu belirtiler bir çok hastalıkta gözlenebilir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Prostat arter embolizasyonu, TURP Mi? sertleşme Riskinde Gerçek

Prostat arter embolizasyonu, TURP Mi? ED Riskinde Gerçek Günümüzde benign prostat …

Uykuya Yardımcı Olabilecek 7 İçecek

Uykuya Yardımcı Olabilecek 7 İçecek Uyku, sağlığımızın önemli bir bileşenidir ve g…

Erkeklerde Görülen Epididim Kistleri ve Doğurganlık: Gerçekten Bir Sorun mu?
Erkeklerde Görülen Epididim Kistleri ve Doğurganlık: Gerçekten Bir Sorun mu?

Epididimal kistler, erkek üreme sisteminde sıkça rastlanan ve genellikle zararsız ola…

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...