Sünnet Hakkında Kapsamlı Rehber

Sünnet Nedir ?

Sünnet, penisin glans bölümünü örten deri parçasının cerrahi yoldan kaldırılması işlemidir. Müslüman ve Yahudi toplumunda mutlaka yapılır. Hristiyan ve diğer dine mensup toplumlarda sağlık amacıyla gerçekleştirilir. Dünya üzerinde en sık yapılan ameliyat tipidir. Çok sık yapıldığı için de aslında sadece uzmanı tarafından yapılması gereken ve aslında bir ameliyattan farksız olan bu işlemi hekim olmayanlar da yapagelmektedir.

Sünnet ve İdeal Yaş

Bir çok toplumda gerek tıbbi gerek dini yada hijyenik  amaçlarla sünnetin uygulandığını görmekteyiz. Sünnet birçok yönüyle tartışma konusu olmaktadır (medikal ,  dini ve kültürel yönü ). Özellikle sünnetin ideal  yaşı konusunda bir çok farklı görüşle karşılaşmak mümkündür.

Faillik dönem denilen 3-6 yaş arası  en tartışmalı dönemdir. Çocuklar bu dönemde cinsel kimliklerini tanımaya erkek kız ayırımı yapmaya başlar. Meşhur oedipus kompleksi gelişimde bu döneme denk gelmektedir. Bu dönemde yapılan sünnetin psikoseksüel olumsuz etkilerinin olabileceğini hipotezi belirtilse de (yaklaşık 100 sene önce S. FREUD tarafından) bu iddiayı kanıtlayabilecek  bir çalışma olmadığı gibi aksini destekliyecek bir çok çalışma mevcuttur.

 

 

Aynı zamanda yapılan çalışmalarda 3-6 yaş arası sünnet uygulanan çocuklarda sünnet sonrası stres ve korku skorlarının, diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu. Dini nedenlerden dolayı sünnet olan vakalarda medikal nedenlerden dolayı sünnet olanlara göre stres ve korkunun daha az gözlendiği.  Sosyoekonomik durumu iyi olan ailelerin çocuklarının    daha kötü olan çocuklara göre  sünnet sonrası stres faktörünün daha yüksek olduğu  tespit edilmiş olsada . Hiçbir çocuk da kalıcı bir  problem tespit edilememiştir . Sünnete bağlı anksiyete ve korkunun 10  gün içinde ortadan kalktığı tespit edilmiş. Aynı zamanda sünnet öncesi motivasyonun  sünnet sonrası ailenin işini çok kolaylaştırdığı  belirtilmiştir.

Sonuç olarak  3-6 yaş arasında. Yapılan sünnetlerde kısa ve uzun dönemde psikolojik etkilerini net olarak değerlendiren bir çalışma olmamakla beraber 3-6 arasındaki  çocuğuna sünnet yaptırmak isteyen bir ailenin  endişelenmesine gerek olmadığı kanaatindeyim .

Sünnet Ve İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu sık hastane başvurularından biridir . Uzun dönemde   böbrekte skar ( hasarlı bölge ) gelişimi, hipertansiyon  ve kronik böbrek yetersizliği  gibi olumsuzluklara sebep verebilir .

Sünnet derisi idrar yolunda enfeksiyon yaratan  mikropların da barınması için uygun bir ortamdır . İdrar yolu ağzı ve   etrafında daha fazla mikro organizma bulunduğu gösterilmiştir. Özellikle  E. coli  denilen bakterilerin sünnet derisinin iç tarafında yerleştikleri gösterilmiştir. Genel olarak sünnet derisinin uzaklaştırılması ile bakteri birikiminin  önlenmesi ve idrar yolu enfeksiyonun azaltılabileceği düşünülmüştür.

Bebeklik çağında sünnetin idrar yolu enfeksiyonu üzerine etkisi. Erkek çocukların   idrar yolu enfeksiyonu   ilk 1 yıl içinde daha fazla gözlenir. Yapılan  çalışmalarda  1 yaşından   önce  sünnet olan   bebeklerde , olmayanlara göre   idrar yolu enfeksiyonu 9 kat fazla gözlenmiştir. Güncel yayınlara göre  enfeksiyonu önleme amacına yönelik sünnetin ilk bir ay içinde  yapılması gerektiğidir . Aynı zamanda ağrı duyarlılığının az olması , lokal anestezi ile uygulanabilir olması ,yeni damarlanmanın çok iyi olması. Genede bu konu tartışmaya  açıktır. 1 yaşından sonra yapılan sünnetinde   yapılan çalışmalarda   idrar yolu enfeksiyonundan  % 85 oranın da  koruyucu  etkisi olduğu  gösterilmiştir .

Sünnet işlemi  bireyde sağladığı  bir çok ürolojik yararın yanı sıra . iDRAR YOLU ENFEKSİYONUN ÖNLENMESİNDE ETKİN BİR YÖNTEM OLARAK  GÖRÜLMEKTEDİR.

Sünnet Koteri Nedir İnternet Ailelerin Kafasını Nasıl Karıştırır?

Koter konusunda ailelerin kafası  ne yazıkki interneteki  koter konusunu bilmeden yazılan yazılar  nedeniyle (çünkü yazıları yazanlar site çalışanı) çok karışık. Bende bu konuda ailelerin sık sık   sıkıntıya düştüğünü   acaba yanlışmı yaptık  doğrusu bu değilmiydi ? diye üzüldüklerini görmekteyim

Sünnet esansında  deriyi keserken kullanılan   aletleri özetliycek olursak 

  1. Cerrahi makas
  2. Cerrahi bistrü
  3. Isı koteri (dia koter)

Koter Nedir Kaç Çeşidi Vardır

koter demek opersyon esnasında dokuyu kesme yada kanamayı durdurmak için kullanılan aletlerdir   çesit çeşittir    elektirik enerjisi ile  ısı enerjisi ile gaz la çalışarak dokulara  işlem uygulanır   penis  dokusu mono polar  elektrik enerisine karşı hasas olduğu için   penisde mono polar   elektrik koterleri kullanılmaz

  1. Isı koterleri
  2. Elektro koterler 
  3. Plazma koterler
  4. Ultrasonik koterler 
  5. Argon koteri

sünnette lazer diye kullanılan herhangi bir cihaz  yoktur halk arasında kanamasız   sünnet, lazerle sünnet diye bilinen   cihaz aslında ısı koteri dir. en az 30-40 senedir güvenli bir şekilde kullanılmaktadır.

bu şekilde bir cihazdır  cihaz genelikle  pil ile çalışır ve  ucundaki metal kısmı ısıtarak     ısı enerjisi ile  sünnet yapılır sünnet esansında  penise elektrik akımı verilmez  cihazın ucundaki metal ısınarak dokuyu keser bu sistem ile  sünnet aslında  dünya çapında yüzyıllardır yapılmaktadır ( ısı enerjisini  başka şekilde hallediyorlardı) . kabul görmüş bir sistemdir .  kongrelerde   defalarca sunumu yapılmıştır.

gelelim   sürekli internetteki kafa karışıklı yapan açıklamalara   internetteki yazılarda  koter denince akla sadece bir  tane alet  geliyor halbuki bunlar   çesit çeşittir, isim olarak hepsine koter   terimi   kullanılır ısı koterleri güvenli bir şekilde sünnet için kulanılabilirken  mono polar elektro koterler kullanılmaz zaten sağlık bakanlığıda   bu konuda bildiri de bulunmuştur  sünnette monopolar elektro koter kullanmak yasak ve tehlikelidir Elektrikli koterler  kendi aralarında genel olarak bipolar ve  mono polar diye ikiye ayrılır     elektrik enerjisi ile dokulara  işlem uygulanır   penis  dokusu monopolar elektrik enerisine karşı hasas olduğu için   penisde    mono polar elektrik koterleri kullanılmaz. Bipolar elektrik koterleri kullanılabilir   bipolar demek   iki uç arasında   gidip gelen elektrik enerjisi demektir ve elektrik enerjisi etrafa saçılmadan lokal küçük bir alanda kullanılır bu tip elektrik koterleride güvenli bir şekilde kullanılır.

mono-polar-koter

yasak olan koter  mono polar koter yukardaki resimde görmektesiniz

bipolar-koter

bipolar  koter   güvenli bir şekilde kullanılan  koter 

sonuç olarak  ısı koterleri ve bipolar koterler   güvenli bir şekilde kullanılırken  monopolar teknolojisi yasaktır. Bununla beraber  en önemli konu zaten  bu konuda yetkin kişilere   yaptırılmasıdır yani ürologlara   çünkü penis ile ilgili sadece sünnet degil diğer detaylı   operasyonların  hepsini    üroloji yapmaktadır.

 

 

Yenidoğan Sünnetinin Yararları Nelerdir?

  1. Yenidoğan döneminde sünnetin iyileşmesi çok hızlıdır.yara çabuk iyileşir.
  2. Bebek psiklolojik olarak sünnetten etkilenmez.
  3. Yenidoğan sünnetinde kanama riski çok azdır.
  4. Yenidoğan sünneti yapılan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları oldukça az görülür.
  5. Sünnet için sedece lokal anestezi uygulanması yeterlidir. Bu sayede sünnet öncesinde çocuğun aç kalması gerekmez. Hatta çocuğun sakin durması için sünnet esnasında biberonla beslenebilir.
  6. Genel anestezinin olası problemleri yaşanmaz.
  7. Sünnet sonrasında ağrı kesici ihtiyacı çok az olur.
  8. Sünnet sonrasındaki evde bakım çok kolaydır ve herhangi bir sağlık görevlisine gerek olmadan yapılabilir.

 

 

 

 

 

Yenidoğan Sünneti Ne Zaman Yapılır Ve Ne Kadar Sürer?

Bebeğin sünnet olmasına engel olacak tıbbi bir neden yoksa doğumdan sonraki ilk 24 saatten itibaren 90. Güne kadar yapılabilir. İşlem yaklaşık 6-8 dakika sürer. Kendi tecrübeme göre.  Yenidoğan sünnetini operasyon sonrası konforu nedeniyle tercih etmekteyim.

Hipospadias Nedir?

Erkek çocuğun idrar yaptığı deliğin penisin ucunda değil de penisin altında torbaya daha yakın olmasıdır. Halk arasında peygamber sünnetli doğmak denilen bu durumda idrar yapılan delik ile penis ucu arasındaki bölgede idrar kanalı tam olarak oluşmamıştır.

Hipospadias “peygamber sünneti” idrar deliğinin yerleşimine göre sınıflandırılır. Penisin baş kısmında yer alan, normal idrar deliğinin olması gerekli yere çok yakın olan bu olgulara, “glandüler hipospadias” denilir. Penis baş kısmı ile penis gövdesi arasındaki birleşim yerinde yerleşirse “koronal hipospadias” adını alır. Her iki durum genel olarak “distal hipospadias” tanımlaması içinde yer alır; çocuklarda en sık karşılaşılan ve cerrahi başarı oranının en yüksek olduğu grup bu gruptur. Daha aşağı yerleşimli hipospadiaslar da vardır; idrar deliğinin yerleşimi penis gövdesinin herhangi bir yerinde, penis ile torbaların birleştiği bölgede hatta popoya yakın bölgede bile olabilir. Bu şekilde olanlara ise “proksimal hipospadias” adı verilir.

Hipospadias Nasıl Anlaşılır?

En önemli belirti idrar deliğinin pipi ucunda değil de penis gövdesinde daha aşağıda bir yere açılmasıdır.

Hipospadias, halk arasında farklı isimlerle adlandırılmaktadır, peygamber sünnetli, doğuştan sünnetli doğmak ya da yarım sünnetli denilebilmektedir. Bunların temel nedeni bu çocuklarda sünnet derisinin ön tarafı gelişmemiştir. Sünnet derisi penisin sadece arka kısmında bulunmaktadır. Dolayısıyla sünnet derisi anormal olan tüm bebek ve çocuklar bir  ürolog tarafından görülmelidir.

Peygamber Sünnetli Doğum Ne Sıklıkta Görülür?

Tamamen doğumsal bir durumdur. Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Anne karnında hormonal uyarıların eksik kaldığına yönelik bazı çalışmalar vardır ve özellikle düşük doğum ağırlığı olan veya tüp bebek gibi gebeliği sağlamak için tıbbi tedavi alan bebeklerde daha sık olabildiği yayınlanmıştır.

Geçtiğimiz yıllarda 800 doğumda 1 bebekte görülürken son yıllarda her 250 erkek doğumdan birinde görülmesi çevresel kirliliğin gıda değişiminin ve modern çağın bilmediğimiz başka zararlarının olabileceğini düşündürmektedir.

Ailevi, ırsi ve genetik özelliği vardır. Hipospadiaslı babaların oğullarında ya da çocukların kardeşlerinde görülme ihtimali daha yüksektir.

Bebek doğduğu zaman veya sünnet düşünüldüğünde yapılacak dikkatli bir fizik muayene ile tanı rahatlıkla konulabilir.

Hipospadias Doğumsal Bir Durum mudur?

Tamamen doğumsal bir durumdur. Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Anne karnında hormonal uyarıların eksik kaldığına yönelik bazı çalışmalar vardır ve özellikle düşük doğum ağırlığı olan veya tüp bebek gibi gebeliği sağlamak için tıbbi tedavi alan bebeklerde daha sık olabildiği yayınlanmıştır.

Geçtiğimiz yıllarda 800 doğumda 1 bebekte görülürken son yıllarda her 250 erkek doğumdan birinde görülmesi çevresel kirliliğin gıda değişiminin ve modern çağın bilmediğimiz başka zararlarının olabileceğini düşündürmektedir.

Ailevi, ırsi ve genetik özelliği vardır. Hipospadiaslı babaların oğullarında ya da çocukların kardeşlerinde görülme ihtimali daha yüksektir.

Bebek doğduğu zaman veya sünnet düşünüldüğünde yapılacak dikkatli bir fizik muayene ile tanı rahatlıkla konulabilir.

Sünnet Gerekli midir?

Dini yönden yapılmasının yanısıra sağlıklı bir yaşam için de sünnet önerilmektedir. ABD ve avrupada günümüzde % 30 oranında sünnet sağlık nedeni ile yapılmaktadır.

Sünnet Yaşı Ne Olmalıdır?

Her yaşta yapılabilir. Yenidoğan dönemi bize göre de en uygun dönemdir. Hatta çocuğun sünnetli olarak annesi ile birlikte evine taburcu olabilir. 2 yaşın altında yapılmalıdır. 2-6 yaş arası psikolojik etkilenme nedeni ile önerilmese de sedasyonla yapılmasında bir sakınca yoktur. 8 yaşından sonra tekrar öneri getirilse bazı çocuklarda korkular daha da pekişmiş olabilir ve korkuları olan ve bunu sorun yapan her çocukta anestezi ile sünnet önerilir.

Sünnet Lokal Anestezi İle mi Yoksa Genel Anestezi İle mi Yapılmalı?

Bizim önerimiz 1 yaş altında her çocuğa lokal anestezi ile sünnet yapmaktır. 2-7 yaş arasında aile ile konuşularak karar verilebilir. Sedasyonla yapılmasında yarar vardır. Daha büyük çocuklarda çocukla konuşularak karar verilir. Bazı çocuklar çok rahat izlenimi verir ve lokal yapılabilir. Bazı çocukların korkusu tavan yapmıştır bunlarda da sedasyon ve anestezi ile sünnet önerilir.

Sünnet Hangi Yöntemle Yapılmalı

Doğal olarak her aile kendi oğlu için en iyisini ister ailelerin kafası ne yazıkki bu konuda çok karışıktır  internette  birbirinden çok farklı bilgiler olduğu için .Yöntem olarak  en yaygın yapılanı klasik cerrahi sünnet dediğimiz sünnet derisinin bistüri ile kesilmesi, kanam kontrolü yapılıp derinin 4-10 adet dikişle karşılıklı dikilmesi şeklinde yapılır. Derinin kesilmesi makasla çepeçevre olabilir. Bistüri ile işaretlenerek halka şeklinde çıkarılabilir. Giyotin usulü glans korunarak kesilebilir.  Diakoter yani ısı enerjisi ile kesilebilir. Özel geliştirilmiş Gomco veya plastik sıkıştırıcılar kullanılabilir. Ben giyotin usulünü hızlı etkin ve kozmetik bulduğum için tercih ediyorum.

Sünnet Yapılırken Risk Faktörleri Nedir ?

Her cerrahi işlemin bir riski vardır. Kanama, şişme, enfeksiyon, morarma, gangren, fistül, glans kaybı nadir de olsa olabilir.

Doktor Randevusu Öncesi Neler Yapılmalıdır ?

5 yaş üzeri çocukların hekimle daha önceden tanışması uygun bir harekettir. Çocuğun aile tarafından rahatlatılması, işlem hakkında kısa bilgiler verilmesi, asla yalan söylenmemesi önemlidir. Mahallede şehir efsaneleri ile yetişen çocukların korkuları daha çok olabilir. Bir kere çocuğa ağrı duymayacağı, işlemin basit bir aşıdan öte olmayacağı anlatılmalıdır. Lokal anestezi ile yapılan sünnet de dahi iğneyi duymaması için kremler kullanıyoruz. Çocuk bunu bilmeli ve rahatlatılmalı.

Sünnet Tetkik Yöntemleri Nelerdir ?

Lokal anestezi ile yapılacaksa ve kanama bozukluğu yoksa bir tahlil gerekmez. Yine de 10 binde bir kanama bozukluğu olabileceği bilinmelidir.

Sünnet sonrası Yaşam Stili Önerileri

Sünnet sonrası sadece gazlı bezi hafif ıslatan kanamadan endişe etmeyiniz. Çoçugu ılık suya oturttuktan sonra pansumanı yavaşça çıkarın Penisin tepesini kontrol edin. Pembe veya hafif mor olması gerekir. Etrafa taşan kanama için doktoru arayınız. Bazı şişman çocuklarda penis gömüktür ve aileler penis yok diye telaşa düşerler. Bu normal bir durumdur.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

prostat savaçısı domates
Prostat Tedavisinde Bitkisel Destekleyiciler

Prostat büyümesi için klasik tıbbi tedavi, yaşam tarzı ve davranış değişiklikleri ve …

frengi-sifiliz
Frengi – Sifiliz

Frengi ( Sifiliz ) bakteri ile oluşur, vücuda girdiğinde kendini Şankır adı verilen d…

prostat-spesifik-antijen-ve-prostat-biyopsisi
Prostat Spesifik Antijen ve Prostat Biyopsisi

Prostat Spesifik Antijen Nedir? PSA’yı Yükselten Durumlar, PSA Volalitesi, Yaşa Özgü …

E-Bültene Kayıt Olun!

E-Bülten’e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...